Domeka
21.05.2012., 03:12:02 *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length

Home   Help Search GoogleTagged Contact Login Register  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Korištenje više Gateway-a kao rješenje povećanja brzine uploada  (Read 2498 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
vx
Guest
« on: 20.06.2009., 23:59:24 »

Testirao sam mogućnos korištenja većeg broja gateway-a na naćin da ih sve pobacam u tcp/ip konfiguraciju i prepustim windowsima da odredi koji je bolje koristiti. Pod gateways opcija automatic metric. Testirao sam i kombinaciju s fiksnim određivanjem prioriteta. Postignuo sam da kad jedan gateway ispadne drugi preuzme tcp/ip promet bez ikakve intervencije korisnika.

Pitanje je da ako su oba linka u dobrom stanju da li je moguće postići veću brzinu uploada s jednim session-om recimo ftp-a? Da li je potrabna kakva dodatna aplikacija da to rutira?
Sa dva sessiona nema problema testirao radi uz malo konfiguracije. Jedan pići da jedan gateway a drugi na drugi te sumarno veća je brzina.

Hvala LP
The MasteR
Administrator
Full Member

View Profile WWW
« Reply #1 on: 21.06.2009., 07:42:19 »

Nazalost nije moguce natjerati jedan sesion da vuce putem 2 linka i tako ubrza upload. Pokusao sam tvoju ideju izvesti nekoliko puta ali bezuspjesno.

Problem je u tome sto promet kada izade po sessionu on ima svoju rutu prema odredistu i istu tu rutu nazad. E sada postoji i problem kako ce se podijeliti session na dvije route, to nije izvedivo zbog TCP/IP protokola koji to nedozvoljava.

Dva gatewaya se najcesce koriste kao vrsta balancinga ali kao dva upload linka za isti session nije moguce.

Nadam se da je barem malo pomoglo Smiley

Bavim se mreznom implementacijom - sistemac - Linux, CCNA, CCNP
Hrvoje Kusulja
Administrator
Full Member

View Profile WWW
« Reply #2 on: 21.06.2009., 08:03:18 »

Potpisujem The MasteR-a...

takodjer sam radio s dva gatewaya, load balancing i failover..., ali nikako nemozes jednu konekciju, tj. ako ti velis jedan session, podijeliti na 2....

Load balancing i failover, dolaze u igru kada imas vise konekcija, odnosno vise racunala.., pa onda pola konekcija ili pola racunala ide kroz jedan link, a druga polovica kroz drugi..., nije ni namjenjeno da bi jedan session raspolovio i da se dijeli na dva razlicita puta do destionationa...

IT ing. Hrvoje Kusulja (Facebook | Twitter | LinkedIn | DJ_Kukky (Myspace) |
TŠRB | CCNA | MCP | MCSA | MCTS | student TVZ - Spec. Informatike, 1.god |
DeltaBit d.o.o. | Crohoster - web hosting | Nodefusion - servers & advanced services
vx
Guest
« Reply #3 on: 21.06.2009., 09:34:07 »

Toga sam se i bojao, šteta.

Hvala na odgovoru.

Pogledao sam malo iso/osi evo linkova:
http://blessedhands3333.com/personal_journal/images/osi_model1.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/OSI_model

Nisam našao ono što sam tražio. Tcp/ip protokol to ne može. Sjećam se nečeg s faksa da se tcp paketi upakiraju u atm pa se takav promet rutira kroz autonomni sistem ... Malo skraćeno Smiley Uglavnom rezultat je da tcp i ne zna koliko ima skokova jer mu je to sakriveno a routing mehanizam izabrie najbolji put u ovisnosti o zagušenju. To sigurno nije implementirano u Windowsima.

LP i još jednom hvala.

The MasteR
Administrator
Full Member

View Profile WWW
« Reply #4 on: 21.06.2009., 12:20:55 »

Tako najcesce radi, ovisnost o zagusenju. Moze se jos podesiti da bira i najkraci put do odredista (hopova), ali to ovisi o routing protokolu koji hendla pakete.

Nemoras se zahvaljivati, zato smo ovdje Smiley

- ako sto treba, a mozemo pomoci samo pisi.

Hrvoje Kusulja
Administrator
Full Member

View Profile WWW
« Reply #5 on: 21.06.2009., 19:23:56 »

@vx...

nije stvar da je to nije implementirano u windowsima... uredjaji - routeri, su ti koji bi trebali hendlat promet, routing tablice, metrike , najbolje puteve, load balancing, failover i slicno..

al ovo sto ti pitas, to nije na layeru 3 osi modela (gdje radi router), vec na nivou 4 ili navise.., a to routeri ne rade...

DeltaBit d.o.o. | Crohoster - web hosting | Nodefusion - servers & advanced services
vx
Guest
« Reply #6 on: 22.06.2009., 01:13:49 »

Ako PC konkretno monowall (http://m0n0.ch/wall/) glumi router zar ne bi onda isti trebao sudjelovati u trećem nivou network layer?

Imamo tri kartice jedna gateway za lokalnu mrežu a druge dvije up linkovi. Kad dođe paket na prvu karticu zar nije routing mehanizam taj koji paket preusmjeri na up link? Mislim da to znači i da je PC router. Istu funkcionalnost moguće je dobiti i u windowsima te s toga smatram windowse kao možebitni router.

Znam da znate mreže više od mene ali ipak ovo je tematska grupa pa se nadam da mojim mišljenjem neću nikoga uvrijediti nego samo potaknuti raspravu.

> "vec na nivou 4 ili navise..,"

Na petom nivou je session znaći "ftp user/pass mput *" je session. Predaje svoje pakete četvrtom i server na drugoj strani lovi pakete sa četvrtog nivoa. Sve što mene interesira je ispod petog nivoa.
Četvrti - "flow control, segmentation/desegmentation, and error control". Ovaj flow kontrol mogao bi igrati ulogu ali nisam siguran jer on samo usporava slanje paketa kako ne bi došlo do preopterećenja koliko se sjećam neki TCP - Rino algoritam.
Ostaje 3 - "from a source to a destination via one or more networks". Mora da je taj treći u kojem je tajna. Slažem se da to routeri rade ali isti mogu biti hardware-ski i software-ski zašto da ne.

Pozdrav grupi,
Laku noć
Hrvoje Kusulja
Administrator
Full Member

View Profile WWW
« Reply #7 on: 22.06.2009., 10:08:49 »

Da, postoje programi za Windowse.... (Microsft ISA), Kerio Winroute firewal...., u linuxu se to moze s raznim programima i iptablesima..., za PC jos postoji standardno pfsense, m0n0wall, mikrotik....

da i onda je racunalo router i ljepo radi...

Onako kako se radi u praksi, ako su neke specijalne stvari u pitanju i zeli se dijeliti promet, to se vec raditi na Layeru 2. (switch, frame ralay i sl.), pogledaj npr. MPLS...
Sto se tice TCP/IP modela..., to se sve odvija na donjem prvom layeru - Network access , onda.., sto uopce nije bitno za daljjni IP layer(2) ili transport(3)...

Da budemo malo konkretniji..., neznam dal ce ti pomoci..., al sjetio sam se, imas program, GetRight (vjerojatno ima i drugih koji to mogu)..., program je tipa download manager..., glavna stvar je bila sto mozes pauzirati download i kasnije nastaviti.. ili ako veza pukne, samo kasnije nastavljas download..., Moze skidati FTP / HTTP ..., pogledaj malo detaljnije na njihovoj stranici..
Dakle vezano za loadbalancing.., recimo da skidas nesto preko HTTP-a file od 1GB.., mozes reci da otvori dvije konekcije prema serveru, i onda s prvom skida od pocetka do 50% file-a, a s drugom konekcijom od 50% - 100% tog istog file-a..., drugim rijecima dobio si dvije konekcije i onda se nadas da ti je ona prosla kroz drugi gateway Smiley

to su dvije skroz neovisne konekcije Smiley

medjutim, zasto je to moguce ? zato sto HTTP i FTP prokoli omogucuju download datoteka s odredjene adrese, nemora biti od pocetka...

univerzalno rjesenje za sve TCP protokole neces, naci jer to nije moguce..

Jos jednom... pogledaj kako se na Layeru 3 .., kreira paket te sta u njmeu sve pise (IP source i IP destination)...., u slucaju dva linka ili razdvajanja upload prometa..., paket bi po jednom linku s jedne ip adrese dosao do servera.., ali se nebi znao vratiti nazad do druge tvoje IP adrese (drugi link - download)...., tocnije mora se vratiti na onu prvu pocetnu izvornisnu ip adresu..
kada bi promjenili protokol i napravili da se to moze, to bi se moglo koristiti kao mogucnost za DoS napad...
(ja bi poslao 100 paketa nekom serveru, a taj neki server neka to sve posalje na www.google.com)... drugim rijecima ja sam napravio da taj neki server stalno gnjavi www.google.com Tongue

vx
Guest
« Reply #8 on: 22.06.2009., 14:25:41 »

Hvala za preporuku pogledao sam sve što si naveo:
Microsft ISA
Kerio Winroute firewal
pfsense
m0n0wall
mikrotik

Stvarno mrak stvari sada trebam malo eksperimentirati. Sljedeći praznik je četvrtak pa ću krenuti naravno vmware ...

GetRight i slični programi stvarno mogu koristiti više gatewaya ali u različitim sessionima i to samo za download. Meni treba upload i ne mogu reći nekom ftp klijentu da digne 2x po pola filea pa da ih spajam na serveru. FTP protokol jednostavno za to nije predviđen. Druga stvar bi bila da se nalazim na serveru onda bi to mogao biti ključan dio rješenja.

Imaš pravo za "univerzalno rjesenje za sve TCP protokole".

Javim se ako nešto otkrijem a vjerojatno će to biti samo jednomjesečna zabava za slobodno vrijeme. Nikad se ne zna Smiley

Pozdrav grupi
Hrvoje Kusulja
Administrator
Full Member

View Profile WWW
« Reply #9 on: 22.06.2009., 17:59:56 »

ha gle, ajmo ovako reci:
 - preko HTTP-a radis download najcesve
 - preko FTP-a radis upload najcesce

zatim na svom jednom routeru, napravis da sav HTTP promet ide preko jednog linka, a sav FTP promet preko drugog linka

Tongue Tongue

(znam da to nije ono sto si trazio, al eto...)

The MasteR
Administrator
Full Member

View Profile WWW
« Reply #10 on: 22.06.2009., 18:39:57 »

Evo kako sam ja odlutao neko vrijeme vidim da ste vi decki bili jako aktivni, lijepo je za vidjeti da se i jos ljudi igra s mrezama.

Tebe zanima samo upload, mogao bi uciniti upload na server po pola kao sto kusulja kaze. To je moguce izvesti jedino u varijanti da imas pristup serveru sto nazalost nije uvijek tako.

Postoje stosevi da se definira ako s istog hosta dolaze dvije konkcije da jednu baca na jedn IF a drugu na drugi IF i tako nesto slicno se moze to emulirati.

Ali iskreno nisam nikada to pokusavao tako da neznam tocno.

I kako ti se cini ideja foruma??

LP,

vx
Guest
« Reply #11 on: 23.06.2009., 17:24:16 »

Forum mi se sviđa jer nisam baš puno mjesta vidio gdje možeš postaviti jedno pitanje, podijeliti ideju i eventualno o tome i razgovarati. Na njuzima od bivšeg fax kad nešto slučajno napišeš što nije kupujem / prodajem ljudi se odmah raspišu o tome kako ti to u životu ne treba. Kako je ovaj fax bolji od drugog ...
Da skratim svi skrenu s teme jer se boje išta pametnog napisati. Ovaj forum me stvarno oduševio.

Rješenja znam da nema ili nije lako dostupno ali sa dobivenim informacijama mogu dalje istraživati i možda nešto i otkrijem Smiley

Hrvoje Kusulja
Administrator
Full Member

View Profile WWW
« Reply #12 on: 23.06.2009., 19:12:35 »

sigurno ga nema na 3 i 4 nivou, jer kao sto rekoh to protokoli ne podrzavaju..

sto se tice ovog foruma, to je vise zamisljeno kao blog s odredjenim uputama, tutorialima i slicno.., te eventualne komentare..., uglvnm kada nesto skuzis, neku korisu stvar, trebalo bi tu napisati..

SMF se koristi umjesto nekog blogging softwarea...

Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to: